LangeLand Ziekenhuis

In de regio Zoetermeer besteedden het LangeLand Ziekenhuis en thuiszorgorganisatie Vierstroom al langere tijd aandacht aan het optimaliseren van de snelheid, kwaliteit en doelmatigheid van de transfer van patiënten. Joke van der Veen werkt als transferverpleegkundige in het LangeLand Ziekenhuis.

De aanleiding

"Als transferafdeling in deze regio hebben wij regelmatig te maken met het overdragen van patiënten naar de regio Den Haag. Steeds vaker kwam de vraag waarom we nog niet met POINT werkten", aldus Van der Veen. Blij was ze dan ook toen het eenmaal zover was. Het ziekenhuis wilde hiermee een aantal belangrijke doelstellingen realiseren: efficiënter de patiëntgegevens uitwisselen, administratieve lasten verminderen en verkorting van de ligduur.

De praktijk

"Op het transferbureau merkten we al snel dat het ons tijdwinst opleverde bij de aanvraag van nazorg. We kunnen een patiënt in POINT heel gemakkelijk aanmelden bij een zorgaanbieder. Heeft die geen plek? Dan kunnen we via het platform meteen een andere zorgaanbieder polsen. Dit is met één druk op de knop geregeld. Bij de oude werkwijze moesten we dan gaan bellen en faxen", aldus Van der Veen.

Dankzij POINT verloopt de samenwerking met de regio's Gouda en Den Haag dan ook vlotter dan voorheen. Overdrachtsaanvragen gaan eenvoudiger en er is minder sprake van miscommunicatie. "We zijn verzekerd dat informatie volledig is en op de juiste plek aankomt. Ook de verpleegkundige overdracht kunnen we nu digitaal opmaken en automatisch versturen. Die hoeven we niet meer te printen, faxen, mailen of met de patiënt mee te geven. Zorgaanbieders halen alle gegevens nu gewoon uit POINT."