Regio Haaglanden

Al in 2004 zijn in de regio Haaglanden transferpunten ingericht om de nazorg van patiënten snel en goed te regelen. Transferverpleegkundige Marta Satink van het MCH Westeinde weet nog goed hoe het voor die tijd ging.

De aanleiding

Een snelle en veilige overdracht. In de regio Haaglanden zagen ze daar begin deze eeuw al de noodzaak van in. "Patiënten moesten voorheen soms wel vijf weken in het ziekenhuis blijven voordat ze terecht konden in een verpleeghuis. Nu melden zorgaanbieders meestal binnen een halfuur of er wel of geen plaats is. Patiënten schrikken er soms van dat het zo snel is geregeld", aldus Satink.

De praktijk

De cijfers geven haar gelijk. In de regio Haaglanden kan nu meer dan 95 procent van de patiënten het ziekenhuis binnen zeven dagen verlaten. Dat was vijftien jaar geleden nog maar 70 procent. De zorgregio speelde dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van transferpunten en die van POINT. De applicatie ondersteunt inmiddels alle communicatie tussen betrokken zorgprofessionals over een patiënt. Zo beschikt iedereen over de meest actuele informatie. Van huisarts tot verpleegkundige.